Subz Pullao...



Preparation 30 mins.
Cooking 16 mins.
Serves 4


Ingredients:

1 cup basmati rice, 3 tbsp oil, 1 tsp ginger paste
1/2 tsp garlic paste, 1/2 cup cauliflower florets
1 potato-cut into 1/2 pieces, 2 carrots-cut into slices
1 cup green peas, 1/4 tsp haldi , 1/2 tsp red chilli powder
1 1/2 tsp salt or to taste, 1 tbsp mint leaves
1 tsp lemon juice

SPICEBAG (crush the spices lightly)
10 pepper coms (saboot kali mirch)
2tsp fennel seeds (saunt)
3-4 black cardamoms (moti elaichi)
4 cloves (laung).2 sticks cinnamon (dal chini)

Method:

  1. Soak rice in 2 cups water for 30 minutes. Tie the ingredients of the spice bag in a piece of muslin cloth .
  2. In a broad micro proof dish, put oil ,ginger, garlic, cauliflower, potato, carrots & peas. Microwave for 3 mins.
  3. Add the soaked rice Add haldi, red chilli powder & salt. Add the spice beg. Microwave covered for 6 minutes.
  4. Add tomatoes, mint, coriander, green chillies and lemon juice, Stir gently with a fork. Cover & microwave for 7 minutes. Wait for 5 minutes.Fluff with a fork. Remove spice bag. Serve hot.
सामग्री:

कप बासमती चावल, बड़े चम्मच तेल
छोटा चम्मच अदरक का पेस्ट
/ छोटा चम्मच लहसुन का पेस्ट
/ कप गोभी के फूल
१आलू -/"के टुकड़े काटें
गाजर -स्लाइस काटे
कप हरी मटर, / छोटा चम्मच हल्दी
/ छोटा चम्मच लाल मिर्च पावडर
./ छोटा चम्मच नमक या स्वादानुसार
बड़ा चम्मच पुदीना के पत्ते
छोटा चम्मच निम्बू का रस

मसाले की पोटली (मसाले कूट लें)

१० साबुत काली मिर्च, छोटे चम्मच सौंफ
- छोटी इलायची,- मोती इलायची
लौंग , डंडी दालचीनी

विधि :

  1. चावल को ३० मिनट २ कप पानी में भिगों दें|सभी पोटली के मसाले ,मलमल के कपड़े में बांध दें|
  2. चोडी माईक्रोप्रूफ़ डीश में तेल,अदरक,लहसुन,गोभी,आलू,गाजर,मटर डालें|३ मिनट माइक्रोवेव करें |
  3. भीगे हुए चावल,हल्दी,लाल मिर्च पावडर और नमक डालें|मसाले की पोटली डालें|ढक कर ६ मिनट माइक्रोवेव करें|
  4. टमाटर,पुदीना,धनिया,हरी मिर्च और निम्बू का रस डालें|कांटे से हलके से हिलाएं |ढकें और ७ मिन्ट माइक्रोवेव करें|५ मिन्ट प्रतीक्षा करें|कांटे से चलाए|मसाले की थैली निकालें|गर्म गर्म परोसें|

No comments:

Post a Comment