Preparation 5 mins. in microwave
cooking 11 mins.
serves 2-3
Ingredients :
1 cup yogurt (dahi),1 tbsp gram flour (besan)
cup water, 3/4 tsp salt, 1/2 tsp ginger- green chilli paste
1 tsp sugar, a pinch of turmeric (haldi)
TEMPERING :
1 tbsp oil
seeds of 1 green cardamom (chhoti elaichi)
1/2tsp cumin seeds (jeera)
1/2" cinnamon (dalchini )
2 cloves (laung )-crushed
8- 10 curry leaves. 1/4 tsp red chilli powder
Method :
1 Mix 1 tbsp besan with 1 cup dahi. Add 1 cup water. Mix well to remove any lumps.
2 . In a deep bowl put the above mixture. Add salt, ginger- green chilli paste, sugar and haldi.
Microwave for 4 minutes at 80% power
3. Stir once & microwave for 4 minutes again at 80 % power.
4. For tempering, in a small glass katori, put 1 tsp oil ,jeera, dalchini, laung & curry leaves.
Microwave for 3 minutes.
5. Immediately add 1/2 tsp red chilli powder to the hot oil mix well & pour over the kadhi Serve hot.
सामग्री:
१ कप दहीं
१ बड़ा चमच्च बेसन ,१ को पानी
३/४ छोटा चमच्च नमक
१/२ छोटा चमच्च चीनी एक चुटकी हल्दी
तडके के लिए:
१ बड़ा चमच्च तेल
१ छोटी इलाइची के बीज
१/२ छोटा चमच्च जीरा
१/२ दालचीनी -दरदर पीस लें
२ लॉन्ग-दरदर पीस लों
८-१० करी पत्ते
१/४ छोटा चमच्च लाल मिर्च पावडर
विधि:
- १ बड़े चमच्च बेसन को १ कप धिन के साथ मिलाएं|१ कप पानी डालें|अच्छी तरह मिलाएं और छाने जिससे गांठे निकल जायें |
- इस मिश्रण को एक गहरी बाउल में डालें |अदरक हरी मिर्च का पेस्ट ,चीनी,हल्दी और नमक डालें|४ मिनट के लिए ८०% पावर पर मायक्रोंवेव करें|
- एक बार हिलाएं और ८०% पावर पर ४ मिनट के लिए मायक्रोंवेव करें|
- तडके के लिएर,कांच की कटोरी में १ बड़ा चमच्च तेल,जीरा,दालचीनी,लोंगऔर करी पत्ते डालें|३ मिनट के लिए मायक्रोंवेव करें|
- तुरंत गर्म तेल में १/४ छोटा चमच्च लाल मिर्च पावडर डालें|अच्छी तरह मिलाएं और कड़ी पर डालें|गर्म परोसें
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