Preparation 30 mins.
Cooking 16 mins.
Serves 12
Ingredients:
500 gm boneless chicken- cut into 1 1/2 " tikka pieces (about 12 pieces)
1st MARINADE
2 tbsp vinegar or lemon juice,1/4 tsp salt, 1/2 tsp red chilli pd, 1 tbsp oil
1nd MARINADE
3/4 cup yogurt (dahi)-hang for 30 minutes
2 tbsp thick malai or cream
2 tsp ginger-garlic paste, 1/4 tsp black salt (kala namak)
1 tbsp tandoori masala, 1/4 tsp red chilli powder
1 tsp salt ,2-3 drops of red colour
1.1/2 tbsp oil ,2 tbsp cornflour
Method
- Wash chicken pieces and pat dry on a kitchen towel, prick with a fork. Marinate in the 1 st marinade for 1/2 hour in a flat dish. Microwave covered for 4 minutes. Cool the chicken.
- In a bowl mix all ingredients of 2nd marinade. Add only the chicken pieces discarding the liquid.
- At serving time, qrease the non stick tawa. place the chicken pieces on it .Place the tawa on high rack and grill chicken for 8 minutes or till golden. Turn side and grill for 4 minutes. Serve sprinkled with chaat masala.
सामग्री:
५०० ग्राम हड्डी रहित चिकन १.१/२-२ के टुकड़े काटें(लग्भग१२ पीस)
पहला मेरीनेड
२ बड़े चम्मच सिरका यां निम्बू का रस,१/४ छोटा चम्मच नमक
१/२ छोटा चम्मच लाल मिर्च,१ बड़ा चम्मच तेल
दूसरा मिरेलेड़
३/४ कप दहीं-३० मिनट के लिए लटका दें
३ बड़े चम्मच गाढ़ी मलाई या क्रीम
२ बड़े चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट
१/४ छोटा चम्मच काला नमक और एक बड़ा चम्मच तंदूरी मसाला
१/४ छोटा चम्मच लाल मिर्च पावडर
एक बड़ा चम्मच नमक
२-३ बूँदें लाल रंग,१.१/८२ बड़े चम्मच तेल
२ बड़े चम्मच कॉर्नफ्लोर
विधि:
- चिकन के टुकड़ों को धो लें और किचन तोलिये पर पूँछ लें|कांटे से चिकन को गोद लें|पहले मेरीलेडमें १/२ घंटे मेरिनेट करें|ढककर ४ मिनट के लिए माईक्रोंवेव करें|चिकन को धंदा होने दें|
- एक बौउल में दुसरे मेरीनेड की सामग्री को मिला लें|
- परोस्तें समय ,नॉन स्टिक तवे को तेल से चिकना करें|चिकन तवे को हाई रैक पर रख कर चिकन को ८ मिनट तक यां सुनहरा होने तक ग्रिल करें|चिकन को पलट कर ४ मिनट तक ग्रिल करें|चाट मसला छिडक कर परोसें|
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