Chicken Tikka


Preparation 30 mins.
Cooking 16 mins.
Serves 12


Ingredients:

500 gm boneless chicken- cut into 1 1/2 " tikka pieces (about 12 pieces)
1st MARINADE

2 tbsp vinegar or lemon juice,1/4 tsp salt, 1/2 tsp red chilli pd, 1 tbsp oil
1nd MARINADE
3/4 cup yogurt (dahi)-hang for 30 minutes
2 tbsp thick malai or cream
2 tsp ginger-garlic paste, 1/4 tsp black salt (kala namak)
1 tbsp tandoori masala, 1/4 tsp red chilli powder
1 tsp salt ,2-3 drops of red colour
1.1/2 tbsp oil ,2 tbsp cornflour
Method

  1. Wash chicken pieces and pat dry on a kitchen towel, prick with a fork. Marinate in the 1 st marinade for 1/2 hour in a flat dish. Microwave covered for 4 minutes. Cool the chicken.
  2. In a bowl mix all ingredients of 2nd marinade. Add only the chicken pieces discarding the liquid.
  3. At serving time, qrease the non stick tawa. place the chicken pieces on it .Place the tawa on high rack and grill chicken for 8 minutes or till golden. Turn side and grill for 4 minutes. Serve sprinkled with chaat masala.

सामग्री:

५०० ग्राम हड्डी रहित चिकन ./- के टुकड़े काटें(लग्भग१२ पीस)
पहला मेरीनेड
बड़े चम्मच सिरका यां निम्बू का रस,/ छोटा चम्मच नमक
/ छोटा चम्मच लाल मिर्च, बड़ा चम्मच तेल
दूसरा मिरेलेड़
/ कप दहीं-३० मिनट के लिए लटका दें
बड़े चम्मच गाढ़ी मलाई या क्रीम
बड़े चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट
/ छोटा चम्मच काला नमक और एक बड़ा चम्मच तंदूरी मसाला
/ छोटा चम्मच लाल मिर्च पावडर
एक बड़ा चम्मच नमक
- बूँदें लाल रंग,./८२ बड़े चम्मच तेल
बड़े चम्मच कॉर्नफ्लोर

विधि:

  1. चिकन के टुकड़ों को धो लें और किचन तोलिये पर पूँछ लें|कांटे से चिकन को गोद लें|पहले मेरीलेडमें १/२ घंटे मेरिनेट करें|ढककर ४ मिनट के लिए माईक्रोंवेव करें|चिकन को धंदा होने दें|
  2. एक बौउल में दुसरे मेरीनेड की सामग्री को मिला लें|
  3. परोस्तें समय ,नॉन स्टिक तवे को तेल से चिकना करें|चिकन तवे को हाई रैक पर रख कर चिकन को ८ मिनट तक यां सुनहरा होने तक ग्रिल करें|चिकन को पलट कर ४ मिनट तक ग्रिल करें|चाट मसला छिडक कर परोसें|

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